Reštaurátorské práce historického organa – záverečná III. etapa projektu

Od roku 2016 prebieha komplexná rekonštrukcia historického organa v Dunajskej Lužnej. V tomto roku je naplánovaná realizácia III. etapy reštaurátorských prác, ktorá v sebe zahŕňa dokončovacie práce na tejto národnej kultúrnej pamiatke zapísanej v ústrednom zozname pamiatkového fondu. V tejto poslednej etape projektu podporilo náš zámer Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Ministerstvo financií Slovenskej republiky a v nemalej miere prispela aj Obec Dunajská Lužná.

Historický organ bol postavený v roku 1865 významným salzburským kráľovským organárom Ludvigom Mooserom. Jeho historický význam pre súčasníkov je v tom, že je to jeden (ak nie posledný) zachovalý organ z tejto dielne v strednej Európe. V rámci reštaurátorského výskumu bol preskúmaný jeden z Mooserových organov, ktorý sa nachádza na území Maďarskej republiky za účelom porovnania pôvodného technologického riešenia. Náš organ bol v minulosti viackrát pozmenený a chýbali tu nielen niektoré registre, ale aj pri zmene na elektrický pohon boli z praktických dôvodov odobraté píšťaly a súčasný mech vymenený za pôvodný magazínový. Cieľom tejto komplexnej reštaurátorskej obnovy je zachovanie historického organa s použitím pôvodných materiálov, registrov a ladenia tak ako bol pred viac ako stopäťdesiat rokmi navrhnutý a postavený.

V roku 2017 sa uskutočnila II. etapa projektu, v rámci ktorej boli technicky ošetrené prospektové, kovové a drevené píšťaly, vzdušnice, traktúry, vzduchový systém a doplnili sa chýbajúce alebo nepoužiteľné pôvodné píšťaly. V rámci I. etapy boli všetky vnútorné časti zadokumentované a prevezené na reštaurovanie do reštaurátorskej dielne, kompletne zreštaurovaný hrací stôl a organové skrine. V rámci záverečnej III. etapy projektu sú naplánované dokončovacie práce, osadenie všetkých súčastí organa na pôvodné miesto, naladenie a intonácia organa, ktoré budú realizované najneskôr do konca roku 2018. Keďže organ má viac ako 400 kovových a viac ako 100 drevených píšťal je záverečná fáza projektu časovo a odborne najnáročnejšou zo všetkých etáp projektu.

Celková obnova historického organu si vyžiadala počas troch rokov investíciu viac ako 100.000,- €. Pre tento účel sme vytvorili špeciálnu zbierku s názvom „Adopcia píšťal“, ktorá v sebe zahŕňala všetky píšťaly, ktoré obsahuje organ a možnosť ako si ich adoptovať. Mená všetkých darcov budú vygravírované na najväčšej píšťale priamo v organe. Pre tento účel sme zorganizovali niekoľko koncertov a podujatí starej hudby, čo nám taktiež veľmi pomohlo pri dofinancovaní nášho projektu.

Historický organ je majetkom Rímskokatolíckej cirkvi, Farnosť Dunajská Lužná, ktorú od roku 1996 spravuje Rehoľa dominikánov na Slovensku. Okrem toho Dominikáni spravujú ešte niektoré filiálne kostoly v susedných obciach: Rovinka, Miloslavov a Kalinkovo. Počas dvoch desaťročí sa vystriedalo niekoľko administrátorov farnosti, ktorí sa okrem pastoračnej služby venovali aj záchrane kultúrnych pamiatok pre nasledujúce generácie. V súčasnosti je P. Mgr. Stanislav Peter Vavrek OP administrátorom farnosti Dunajská Lužná, ktorý si ešte pamätá na obdobie, kedy boli bohoslužby ako aj rôzne cirkevné, či komunitné akcie doprevádzané práve týmto píšťalovým organom.

Tento projekt je realizovaný s finančnou podporou Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.