Poďakovanie za úrodu 2016

Každoročne na jeseň, po zbere úrody, ďakujeme Pánu Bohu za dary zeme. Tento rok sa zišla v našom kostole skupina nadšených ochotných ľudí a v spolupráci s miestnymi pestovateľmi a záhradkármi vytvorili vo Farskom kostole Povýšenia sv. Kríža netradičnú výzdobu, ktorú možno vidieť len raz do roka, práve pri ďakovnej sv. omši za úrodu.

 „Prichádzame k Tebe, Pane, so srdcom plným radosti a spoločne Ti chceme poďakovať: Za dni, ktoré nám dávaš, Ti ďakujeme, za všetky plody zeme Ti ďakujeme…“ To sú slová piesne, ktorými sa začala svätá omša za účasti detí vo farskom kostole v nedeľu 9. októbra 2016.

Myšlienka vzdávania vďaky sa niesla už v úvodnom príhovore správcu farnosti, ktorý okrem iného povedal: „Božie slovo dnešnej nedele nás vedie mať otvorené srdce tak, ako má Boh otvorené srdce voči nám. Schopnosť poďakovať je prejavom otvoreného srdca nielen voči našim darcom, ale najmä voči dobrému Pánu Bohu. Preto slávime spoločne túto eucharistiu, aby sme poďakovali Bohu a otvorili svoje srdce pre neho, ale aj pre našich blížnych.“

Dunajská Lužná - Poďakovanie za úrodu - obetný stôl

Dunajská Lužná - Poďakovanie za úrodu - krstiteľnica a bočný oltár

Dunajská Lužná - Poďakovanie za úrodu - ambon(Foto: P. Stanislav OP)

Na záver správca farnosti poďakoval všetkým, ktorí sa aktívne na príprave výzdoby podieľali, čím vyjadrili svoju vieru a srdce plné lásky… Jeho krásne slová, ale aj texty piesní v podaní detského a mládežníckeho zboru, či pohľad na ľudí, prinášajúcich obetné dary, prebudili v mnohých prítomných vďačnosť za všetko čo sme od Boha dostali.

Počas nedeľného popoludnia si výzdobu prezrelo množstvo návštevníkov z blízkeho i vzdialeného okolia. Na výzdobe z darov zeme, dekoráciách pripomínajúcich krásne jesenné obdobie, sa budú môcť kochať návštevníci kostola do 20. októbra 2016. V dnešnej uponáhľanej dobe sa na ďakovanie často zabúda… no v Dunajskej Lužnej však farníci opäť dokázali, že tu vedia byť ľudia vďační za všetko, čo nám Boh dáva. A nezabúdajú ani na starú ľudovú múdrosť: Bez Božieho požehnania márne naše namáhania.