Ukončenie I. etapy rekonštrukcie Kaplnky sv. Martina

Počas septembra 2016 prebiehali stavebné práce sanácie vlhkosti na objekte Kaplnky Sv. Martina v Dunajskej Lužnej, ktorá bola hlavnou aktivitou I. etapy projektu sanačných prác. Cieľom tohto viacročného projektu je zreštaurovať a sprístupniť kaplnku pre potreby cirkevnej obce a kultúrno-spoločenských aktivít v tomto historickom objekte.

Na to, aby sa mohla táto I. Etapa zrealizovať, bolo potrebné najprv vykonať Reštaurátorský výskum interiéru a exteriéru a zároveň aj Architektonicko-historický výskum. Tieto oba výskumy sa zrealizovali v roku 2015. Následne Krajský pamiatkový úrad v Bratislave schválil projekt sanácie vlhkosti.

Ako prvé sa odstránili vonkajšie omietky (10,11/2015), následne sa opravila drevená zvonica a doplnili chýbajúce a poškodené škridle a zakonzervovali sa drevené krovy(6,7/2016). Potom sa odstránili vnútorné omietky a práce na I. Etape mohli začať.

Súbežne s prvými prácami na objekte bola podaná žiadosť o poskytnutie dotácie v rámci dotačnej schémy Bratislavského samosprávneho kraja práve na I. Etapu sanačných prác. Žiadosť bola úspešne schválená. S dodávateľom stavebných prác sa už len zosúladili termíny realizácie aktivít projektu a I. Etapa sa mohla úspešne zrealizovať. Výsledkom týchto prác sú odvlhčené steny kaplnky s novými špeciálnymi sanačnými omietkami.

Na tento projekt nadväzuje II. Etapa, ktorá má za cieľ zreštaurovať tri steny románskeho polygonálneho záveru kaplnky. Táto etapa bude zrealizovaná do konca roka 2016. Historicko-kultúrny význam tejto sakrálnej pamiatky je v tom, že v dobe svojho postavenia v 13. storočí plnil tento objekt funkciu Farského kostola až do roku 1852, kedy vyhorel pôvodný kostol a zostala z neho len neskororománska časť – presbytérium, ktoré sa zachovalo do dnešných čias.

Po dokončení všetkých prác sa bude tento historický objekt využívať na cirkevné a kultúrno-spoločenské aktivity. Taktiež tam budú obnovené pravidelné liturgické obrady a slávnosti, aby mal každý návštevník možnosť zoznámiť sa s bohatou históriou, ktorá sa viaže k obci Dunajská Lužná.

Kaplnka Sv. Martina je majetkom Rímsko-katolíckej cirkvi, Farnosť Dunajská Lužná, ktorú od roku 1996 spravuje Rehoľa dominikánov na Slovensku. Okrem toho Dominikáni ospravujú ešte niektoré filiálne kostoly v susedných obciach: Rovinka, Miloslavov a Kalinkovo. Počas dvoch desaťročí sa vystriedalo niekoľko administrátorov farnosti, ktorí sa okrem pastoračnej služby venovali aj záchrane kultúrnych pamiatok pre nasledujúce generácie. V súčasnosti je P. Mgr. Stanislav Peter Vavrek OP administrátorom farnosti Dunajská Lužná, ktorému tiež leží na srdci, aby sa Kaplnka zasvätená sv. Martinovi znovuotvorila pre širokú verejnosť ako jedna z najstarších zachovaných sakrálnych pamiatok na našom území.

Tento projekt finančne podporil Bratislavský samosprávny kraj.

imgp2810imgp2834 imgp2807imgp2815imgp2844imgp2845imgp2832imgp2825imgp2860