Benefičný koncert – Mater misericordiae

púť-koncert_2016Vo Farskom kostole Povýšenia sv. Kríža v Dunajskej Lužnej (Jánošíková) sa dnes večer o 20.30 h uskutoční benefičný koncert s názvom Matka milosrdenstva – Mater misericordiæ

Výťažok z koncertu bude použitý na rekonštrukciu historického organa v tomto chráme. Ide o prvú etapu generálnej opravy historického píšťalového organa od výnimočného majstra Ludwiga Moosera z roku 1865. Benefičný koncert sa koná v rámci 20. ročníka Púte k Madone Žitného ostrova, ktorá trvá od 8. do 14. augusta 2016 pri príležitosti nadchádzajúceho sviatku Nanebovzatia Panny Márie – 15. augusta.

Organ je ojedinelou pamiatkou

Reštaurovaním organa získa Dunajská Lužná ojedinelú hudobnú pamiatku z čias rakúsko-uhorskej monarchie, ktorej využitie bude obohatením nielen cirkevného, ale aj kultúrneho života obyvateľov Dunajskej Lužnej a okolia.

Na koncerte bude účinkovať Chrámový zbor Madony Žitného ostrova Dunajská Lužná so sólistami Mária Kováčová a Daniel Mikloško, Andrea Bálešová (klavír) a viacerí hostia. Sólo na harfe bude mať slovenská umelkyňa Mária Dúhová Trevor, pochádzajúca zo Žiliny, ktorá vyštudovala na Konzervatóriu a následne na VŠMUv Bratislave. Momentálne žije v USA, v štáte Missouri, kde hrá v Springfield Symphony a v Missouri Symphony.

Na benefičnom koncerte budú účinkovať aj Jozef Kundlák, sólista Opery SND, sólistka Lucia Čerňanská, ďalej Jana Sopkuliaková-Rendeková a Johana Motýľová (husle). 

Zahrajú Verdiho aj Dvořáka

V podaní účinkujúcich umelcov zaznejú na koncerte známe skladby S. Rachmaninova, G. Verdiho, G. Donizettiho, G.F. Händla, A. Dvořáka, Ch. Gounoda, J.M. Leclaira a ďalších svetoznámych autorov. Púť v Dunajskej Lužnej bude pokračovať v sobotu (13.8.) o 15.00 h svätou omšou v nemeckom jazyku (celebruje P. Charbel Peter Hric OP), popoludní o 16.30h bude nasledovať  Mariánska procesia, modlitba posvätného ruženca a modlitba zasvätenia obce Panne Márii (P. Bruno Branislav Donoval OP).

Sobotňajší program vyvrcholí o 19.00 h Pontifikálnou sv. omšou pri Lurdskej kaplnke s hlavným celebrantom Mons. Stanislavom Zvolenským, bratislavským arcibiskupom – metropolitom. V nedeľu (14.8.) sa po rannej sv. omši o 07.30 h v maďarskom jazyku (celebruje vdp. Peter Nagy, farár z Gellenházy – Maďarsko) uskutoční o 10.30 h slávnostná sv. omša, ktorú bude celebrovať Mons. Daniel Ižold, rektor Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave.

Po odpustovej slávnosti bude na farskom dvore agapé počas ktorého nám zahrá miestna dychovka – Lužanka.

Viac informácií o akcii nájdete aj tu