BIBLICKÁ NEDEĽA 2016

007-jesus-nazareth

Tretia veľkonočná nedeľa je na Slovensku už viac rokov spojená s prívlastkom „biblická“. Slávenie Biblickej nedele upriamuje našu pozornosť na dôležitosť Božieho slova v každodennom živote veriacich jednotlivcov ako aj v živote Cirkvi. Hodnota Biblie spočíva najmä v jej používaní. Táto kniha je krásna práve vtedy, keď je „ošúchaná“ častým používaním. To je svedectvo, že ju potrebujeme, že s ňou trávime veľa času, že sa sýtime a inšpirujeme Božím slovom. Hodnotu Svätého Písma – BIBLIE objavujeme najmä jej čítaním a podelením sa s inými o tom, čo sme pochopili. Biblia môže byť krásnym darom pre blížneho, ale ešte cennejšou môže byť konkrétna služba lásky blížnym, ku ktorej nás Pánovo slovo inšpirovalo…

Biblické texty čítaní pri bohoslužbách vo všetkých troch cykloch (A-B-C) veľmi dobre poukazujú na dôležitosť Božieho slova v živote apoštolov a najmä prvotnej Cirkvi. Keď čítame Skutky apoštolov aj v živote nás – dnešných kresťanov by mali byť prítomné znamenia a zázraky aké boli bežné u tých ktorí prijali dar viery skrze Ducha Svätého. Cirkev preto vyzýva k šíreniu príležitostí na slávenie Božieho slova ako dôležitej súčasti liturgickej pastorácie. Úlohou tohto slávenia je ponúknuť všetkým veriacim, aby meditovali a modlili sa so Svätým písmom (Porov. Verbum Domini, bod 65).

Srdečne Vás aj tento rok pozývame spoločne sláviť Biblickú nedeľu najmä v rodinách, vo farnosti, v spoločenstvách, alebo v školách a predovšetkým ďakovať za dar Božieho slova. Katolícke biblické dielo (KBD) pripravilo kvalitné materiály, ktoré chcú pomôcť veriacim, aby spolu so svojimi pastiermi zažili, že Božie slovo je živé, účinné a stále aktuálne. Preto pozýva aj spoločenstvá laických veriacich, aby počas tohtoročnej biblickej nedele (10. apríla 2016) zorganizovali „Slávenie Božieho slova“ v rozličných podobách: bohoslužby slova, katechézy, Lectio divina alebo nepretržité čítanie zo Svätého písma.

Viac informácií o projekte a texty Biblických katechéz nájdete na linku: KBD

Pane, dnes Ti chceme ďakovať za dar Biblie, za miesto, kde počúvame Tvoj hlas, ktorý sa nám prihovára cez príbehy mužov a žien. Ďakujeme tým, ktorí túto knihu preložili, a tak ju urobili pre nás zrozumiteľnou. Ďakujeme za každého kto ju šíri, číta, modlí sa a dovolí, aby pretvárala jeho zmýšľanie a život. Biblia je úrodnou zemou, privilegovaným miestom, na ktorom nás stretávaš a prihováraš sa k nám. Pane, ďakujeme Ti za Tvoje slovo, ktoré je nám tak blízke. Amen.

(P. Bruno Branislav Donoval OP)