Sanačné práce na Kaplnke sv. Martina – začiatok 2. etapy

Po úspešnom ukončení I. Etapy sanačných prác, ktorá bola zameraná na sanáciu interiéru a exteriéru kaplnky proti vlhkosti rekonštrukčné práce na záchrane sakrálnej pamiatky plynule pokračujú II. Etapou. Táto je zameraná na reštaurátorské práce troch stien románskeho polygonálneho záveru kaplnky.

Túto etapu projektu obnovy kultúrnej pamiatky finančne podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky sumou 10.000 €. Kaplnka, ktorá bola postavená v 13. storočí plnila funkciu Farského kostola, ktorý v roku 1852 vyhorel a zachovalo sa z neho iba presbytérium. Funkciu Farského kostola prevzal Kostol Povýšenia Svätého Kríža v Dunajskej Lužnej, ktorý slúži na tento účel až dodnes.

Hlavným cieľom projektu sanácie kaplnky je jeho celková obnova interiéru a exteriéru, aby sa mohla sprístupniť pre potreby veriacich, obyvateľov a návštevníkov obce. Keďže sa na tomto objekte dlhodobo nerealizovali rekonštrukčné práce postupne kaplnka chátrala, až do doby, kedy musela byť z hľadiska bezpečnosti uzavretá pre verejnosť.

Táto etapa projektu sa bude realizovať v mesiacoch OKTÓBER – DECEMBER 2016. V rámci ďalších etáp projektu sa dokončia drobné sanačné práce v interiéri a exteriéri, aby sa v horizonte dvoch rokov mohla kaplnka znovu otvoriť pre širokú verejnosť. Všetko je to podmienené získaním dostatočných finančných zdrojov na realizáciu ďalších etáp projektu.

Kaplnka Sv. Martina je majetkom Rímsko-katolíckej cirkvi, Farnosť Dunajská Lužná, ktorú od roku 1996 spravuje Rehoľa dominikánov na Slovensku. Okrem toho Dominikáni spravujú ešte niektoré filiálne kostoly v susedných obciach: Rovinka, Miloslavov a Kalinkovo.

Počas dvoch desaťročí sa vystriedalo niekoľko administrátorov farnosti, ktorí sa okrem pastoračnej služby venovali aj záchrane kultúrnych pamiatok pre nasledujúce generácie. V súčasnosti je

P. Mgr. Stanislav Peter Vavrek OP administrátorom farnosti Dunajská Lužná, ktorému tiež leží na srdci, aby sa Kaplnka zasvätená sv. Martinovi znovu otvorila pre širokú verejnosť ako jedna z najstarších zachovaných sakrálnych pamiatok na našom území.

imgp2852