Reštaurátorské práce na historickom organe v Dunajskej Lužnej

Už viac ako tri roky nepočuť krásny zvuk historického organu v kostole Povýšenia svätého Kríža v Dunajskej Lužnej, ktorý dočasne nahradilo elektrické piano Chrámového zboru. Až v tomto roku sa našli finančné zdroje na jeho záchranu, keďže generálna oprava je veľmi náročná; nakoľko v minulosti bol nástroj viackrát prebudovaný. Cieľom jeho terajšej obnovy je vrátiť mu jeho pôvodnú dispozíciu a použité materiály tak aby bol organ opäť funkčný. Na tento účel sme dostali dotáciu z Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, súkromných donorov a v neposlednom rade prispeli aj naši farníci.

Súčasný organ bol postavený významným salzburským kráľovským organárom – Ludwigom Mooserom v roku 1865. Jeho historický význam pre súčasníkov je v tom, že je to jeden (ak nie posledný) zachovalý organ z tejto dielne v strednej Európe na našom území. Výnimočnosťou je taktiež aj to, že ovládanie ľavej časti klaviatúry a nožných pedálov je vyústené do pravej časti organovej skrine a naopak. Typické rozdelenie manuálov pre dielňu Ludwiga Moosera je charakteristické aj v dispozícii registrov a štýle organovej skrine s decentntnou reliéfnou výzdobou.

Z dôvodu celkovej narušenej statiky organu sa správca farnosti rozhodol na dobu pokiaľ organ nebude kompletne zrekonštruovaný a plne funkčný dočasne uzavrieť prístup na empóru kostola, kde je v súčasnosti umiestnený. Doteraz čakal organ na svoju kompletnú obnovu, ktorú bude realizovať skúsený majster organár p. Vladimír Gazdík. Kompletný projekt na rekonštrukčné práce taktiež musel schváliť aj Krajský pamiatkový úrad v Bratislave, ktorý stanovil presný postup jednotlivých prác na tomto objekte nakoľko je organ Ludwiga Moosera zapísaný medzi Národné kultúrne pamiatky Slovenskej republiky.

Momentálne sa chystá jeho kompletné rozobratie, označenie umiestnenia jednotlivých drevených a kovových častí a jeho následný presun do reštaurátorskej dielne. Tam sa doplnia chýbajúce pôvodné prvky a materiály, z ktorých bol pôvodne postavený. Všetky diely sa technicky ošetria a zakonzervujú. Následne sa prevezie naspäť do kostola a tam bude nasledovať jeho znovupostavenie a naladenie nástroja. Keďže táto investícia je finančne veľmi náročná práce na organe sú rozdelené do viacerých etáp.

Historický organ je majetkom Rímskokatolíckej cirkvi, Farnosť Dunajská Lužná, ktorú od roku 1996 spravuje Rehoľa dominikánov na Slovensku. Počas dvoch desaťročí sa vystriedalo niekoľko administrátorov farnosti, ktorí sa okrem pastoračnej služby venovali aj záchrane kultúrnych pamiatok pre nasledujúce generácie. V súčasnosti je jej správcom P. Mgr. Stanislav Peter Vavrek OP, ktorý si ešte pamätá na obdobie, kedy boli bohoslužby ako aj rôzne cirkevné, či komunitné akcie doprevádzané práve týmto vzácnym píšťalovým organom. Preto bolo aj jeho osobnou najväčšou motiváciou, aby sa čo najskôr získali finančné zdroje na obnovu tohto výnimočného historického organu.

Tento projekt je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Logo Ministerstvo kultúry